Podríem començar dient que és ben cert que l’activitat física ajuda en la prevenció de moltes malalties, com determinats tipus de càncer, l’osteoporosi, l’obesitat o la diabetis, entre d’altres. Però, a més, també ens ajuda en altres aspectes vitals que no tenim tan presents, com el descans nocturn.

Hores de son recomanades

De manera general es recomana que la població adulta (entre 18 i 65 anys) hauria de dormir entre 7 i 9 hores al dia, i els majors de 65, entre 7 i 8 hores. A mesura que parlem de població més jove, les hores de son haurien d’augmentar, fins a les 15 hores en el cas dels nadons.

Insomni

Aproximadament un 10% de la població pateix insomni. La interrupció del son pot arribar a afectar diveros àmbits vitals de la persona que la pateix, així com:

  • la condició física i psicològica,
  • disminuir el rendiment acadèmic o laboral,
  • ser font d’altres patologies que poden afectar el sistema musculosquelètic, el metabòlic, el sistema endocrí i també l’immunològic,
  • entre d’altres.

Això es deu a que és precisament durant la fase REM quan es produeix gran part de la regeneració tissular i la relaxació del sistema nerviós. El descans nocturn es troba influït per factors ambientals com el lumínic, l’auditiu o el tèrmic. Així com per d’altres relacionats amb l’estil de vida, com els horaris laborals, les rutines nocturnes o l’alimentació. No obstant, l’activitat física també hi influeix directament.

L’activitat física i la son

Així s’ha observat que realitzant un mínim de 150 minuts (o més) d’exercici físic d’intensitat moderada repartits al llarg de la setmana (recomanació bàsica de l’OMS), és possible millorar la qualitat del son, reduir la severitat de l’insomni i millorar l’estat d’ànim.

 

 

 

Un altre aspecte a tenir present, però, és la intensitat amb la qual es realitza aquesta activitat física. Es coneixen abastament els efectes antiinflamatoris de l’exercici físic regular. La resposta que es genera de manera local en el teixit, regula les petites inflamacions de l’organisme. Dit d’una altra manera, està demostrat que els individus inactius tenen una resposta inflamatòria de pitjor qualitat i inadequada.

Ara bé, cal tenir molt en compte que l’exercici físic d’alta intensitat pot influir sobre el sistema immunològic i la inflamació de manera negativa, també. S’ha descrit que realitzar exercici físic d’alta intensitat durant 2 dies de manera consecutiva genera alteracions en l’equilibri entre les proteïnes pro i antiinflamatòries, vinculades directament al sistema immunològic, fent que les segones disminueixin.

Així és important que quan s’enllacin 2 dies d’entrenament d’alta intensitat de manera consecutiva, ja sigui de tipus córrer, ciclisme, o entrenament de tipus intervàlics, s’intercali com a mínim 1 dia de descans intermig. O bé, una sessió d’intensitat suau, per tal de retornar aquestes proteïnes al seu nivell basal, especialment si tenim en compte que tenir un sistema immunològic fort aquests dies és molt important!

També et pot interessar

Què provoca les rampes als bessons i com prevenir-les

Com desconnectar durant les vacances