Habitualment, quan acaba l’estiu, després de realitzar una pràctica esportiva o fins i tot en retirar l’esmalt, apareix una taca a l’ungla del peu de major o menor extensió. Aquesta taca pot ser de diversos colors. Sovint tendim a creure que són causades pels fongs, però és realment així?
Una ungla és una estructura que té l’objectiu de protegir el dit. Està formada per dos components: el calci i la queratina, aquesta darrera, l’encarregada de proporcionar-li duresa.
Què pot provocar canvis en el color i el gruix de les ungles?
- Ús de calçat estret. Si els dits han anat topant amb la punta del calçat de forma repetitiva en caminades de muntanya o en la pràctica d’altres activitats, com el ciclisme, el futbol i l’escalada, esports que utilitzen un calçat més estret.
- Ús d’esmalt d’ungles. L’esmalt pot canviar el color de les ungles pels químics que s’utilitzen o per la humitat que generen.
Quins són els colors més habituals que poden agafar les ungles?
Ungla blanca
En aquest cas haurem de diferenciar diversos factors que ho poden haver causat. Hi podem trobar els microtraumatismes repetits, els quals produeixen unes micro ruptures en la làmina unguial. Quan apareix a la zona de la punta de l’ungla pot ser que s’hagi desenganxat del dit, de forma parcial. I, per altra banda, també s’ha de tenir en compte que és un dels dos colors comuns que poden alertar-nos de la presència de fongs.
Ungla groga
Aquest color és l’habitual en ungles que han patit un engruiximent, és a dir, una acumulació de queratina. Pot ser pel mateix motiu que l’aparició del color blanc: microtraumatismes repetits o per la utilització de certes medicacions, com per exemple els quimioteràpics. I per últim, és el color més habitual dels fongs.
Ungla vermella o negra
En aquest cas descartem els fongs. Quan tenim una ungla d’aquest color generalment és a causa d’un cop que s’hi ha produït o per la utilització d’un calçat molt estret que exerceix un excés de pressió. Això fa que sota l’ungla s’hi faci un petit hematoma. En alguns casos pot ser dolorós i requerirà un drenatge, el qual consisteix a buidar-ho i fer que la sang surti. Generalment és un procediment indolor.
Ungla verda
En el cas que tinguem una taca d’aquest color se n’haurà d’investigar l’origen. Podria ser una infecció bacteriana que en alguns casos és causada per un excés d’humitat.
Sigui del color que sigui, es recomana sempre acudir al podòleg perquè aquest faci un correcte diagnòstic diferencial i plantegi una solució al problema. Sempre es desaconsella iniciar un tractament sense la prèvia valoració d’un professional.
També et pot interessar
Ungles clavades: Com es poden evitar?
Ungla encarnada o onicocriptosi
Podòloga de la Clínica Universitària de Manresa