Per què el podòleg et recomana plantilles?

 

Quan el teu podòleg et recomana unes plantilles ortopèdiques (també conegudes com a suports plantars), ho fa després d’una exploració biomecànica completa. Aquesta revisió permet identificar possibles problemes en la manera com trepitges o camines. Les plantilles es dissenyen a mida segons les teves necessitats específiques, amb la finalitat de corregir o prevenir problemes i millorar el teu confort i salut.

 

Com es fan les plantilles?

 

Avui dia, la tecnologia permet crear plantilles amb gran precisió. Sovint, es fan servir escàners 2D o 3D per obtenir una imatge exacta del peu. Les plantilles es poden fabricar manualment, adaptant-les sobre un motlle o directament al peu, o mitjançant tècniques digitals amb diverses tecnologies d’impressió. En tots dos casos, s’utilitzen materials de diferents densitats i dureses per ajustar-se a les necessitats de cada persona.

 

Quins beneficis tenen les plantilles a mida?

 

Portar plantilles dissenyades a mida pot aportar molts beneficis:

  • Reduir el dolor: Ajusten les articulacions per evitar tensions musculars i disminuir molèsties.
  • Ajudar el creixement infantil: En infants a partir dels 4-5 anys, poden millorar la postura, augmentar la predisposició per a l’activitat física i permetre un bon desenvolupament del peu, en cas necessari.
  • Millorar el rendiment esportiu: Poden augmentar la resistència, l’explosivitat i altres capacitats físiques.
  • Prevenir lesions i ajudar en la recuperació: Redueixen la pressió sobre zones vulnerables del peu.
  • Repartir la pressió correctament: Alleugen les zones de sobrecàrrega i proporcionen un suport òptim a l’arc plantar, millorant el confort i l’estabilitat.
  • Facilitar la marxa en pacients amb amputació de dits: Milloren l’equilibri i la comoditat en caminar.

 

Consells pràctics sobre les plantilles

  • Com més facis servir les plantilles, més ràpid notaràs la millora.
  • No necessites un calçat més gran per portar plantilles. El podòleg sol ajustar-les al teu calçat habitual i, només en alguns casos, pot ser necessari canviar de model.
  • Portar plantilles no vol dir renunciar al teu estil! Només cal seguir els consells del podòleg a l’hora de triar sabates.

Recorda: el calçat s’ha d’adaptar al peu, no el peu al calçat!

També et pot interessar

Pautes essencials per als peus dels pacients amb diabetis

Què vol dir el color de les ungles dels peus