La veu és una eina imprescindible per a desenvolupar l’activitat laboral diària de moltes persones i no sempre s’hi dedica l’atenció que requeriria. Mantenir una correcta higiene vocal implica seguir una sèrie de “normes i consells” amb la finalitat de preservar la salut de l’òrgan fonador i evitar l’aparició de lesions laríngies.
Consells per tenir cura de la nostra veu:
- Integrar l’exercici moderat en la nostra vida diària i evitar el sedentarisme per tal de mantenir-nos actius.
- Mantenir una postura corporal còmode i adequada, ja que les males postures poden desenvolupar compensacions musculars que afectin a la zona cervical i laríngia.
- Les hores de descans son necessàries i s’han de seguir unes rutines diàries.
- Cada cop és més habitual l’aparició de trastorns laringis relacionats amb el reflux gastroesofàgic (RGE). Les estructures laríngies son més sensibles a l’acidesa estomacal i petites quantitats poden provocar danys considerables. És aconsellable consultar un especialista (dietista-nutricionista) si es detecten signes d’acidesa o reflux.
- Es recomana beure aigua al llarg de tot el dia. Així es proporciona la lubricació necessària a la mucosa laríngia i dels plecs vocals.
- El tabac, la cafeïna i l’alcohol estan considerats com a deshidratants. El consum d’aquestes substàncies generen efectes negatius sobre el tracte vocal (irritació, edema o engruiximent). És important evitar o controlar-ne el consum.
- S’han d’evitar accions com aclarir la veu, el riure exagerat, la tos, etc. Poden generar molèsties i irritació de la zona laríngia i faríngia.
- Mantenir un ritme de parla i un volum adequat ens ajudaran a controlar les nostres emissions i a prevenir possibles disfonies funcionals. És important no parlar gaire quan el soroll ambiental és molt elevat, ja que pot provocar un sobreesforç vocal.
- Limitar el temps de fonació és una indicació bàsica per prevenir les disfonies. S’han de fer pauses per evitar la fatiga vocal.
- La veu xiuxiuejada genera un major esforç vocal. El més adequat és realitzar un període de repòs vocal absolut si apareix una disfonia.
- La tensió muscular i l’estrès generen rigidesa generalitzada. Convé evitar els estats nerviosos o certes actituds perjudicials, la veu està directament relacionada amb les emocions.
- És aconsellable dedicar una minuts d’escalfament de la veu abans d’iniciar la jornada laboral. La veu, com qualsevol activitat muscular, requereix una preparació abans d’un ús prolongat i un treball intens.
En cas d’observar signes d’alerta com la ronquera, el malestar vocal o qualsevol canvi en la qualitat de la veu, és recomanable visitar un especialista (otorinolaringòleg, foniatra, logopeda) per evitar l’aparició de trastorns vocals. El més important és prevenir qualsevol patologia abans que sigui massa tard.
També et pot interessar
Lesions de la veu: els nòduls vocals
Consells per prevenir la fatiga vocal
Logopeda de la Clínica Universitària de Manresa