La veu és una eina imprescindible per a la comunicació humana. A més de transmetre informació verbal, també transmet una gran quantitat d’informació emocional de la qual no sempre en som conscients. El to, la intensitat, el timbre i la durada, són aspectes que juguen un paper important en la manera de percebre un missatge. Per exemple, dues persones poden dir el mateix, però segons el tipus de càrrega emocional en la veu, el missatge pot ser rebut de manera completament diferent. La veu d’una persona que se sent optimista, segura i feliç, serà molt diferent de la d’algú que estigui passant per moments complicats. En aquest cas, la veu actua com un reflex natural del que sentim, fins i tot quan intentem dissimular-ho.
La relació entre les emocions i la veu està associada als mecanismes fisiològics del nostre cos. A més de les cordes vocals situades a la laringe, la veu també necessita d’altres músculs i òrgans del cos. La tensió o la relaxació d’aquests músculs estan directament influenciades per les emocions. Per exemple, quan sentim por o ansietat, tendim a experimentar tensió al coll i cervical, la qual cosa, pot provocar una veu més aguda i temorosa. D’altra banda, quan estem relaxats, la veu és més estable i fluida.
Quines són les principals emocions que impacten en la veu?
- Estrès i ansietat: són els dos factors emocionals que més afecten a la veu. La tensió corporal afecta directament la laringe, els músculs respiratoris i els del tracte vocal, produint una veu més tensa, ronca i amb dificultat per ser projectada. Els nervis poden provocar tremolor a la veu i una respiració més superficial.
- Depressió i tristesa: Ambdues van acompanyades d’un canvi en el to de la veu. A les persones que les pateixen poden tenir una veu més greu i monòtona.
- Frustració i ràbia: són dues emocions que es vinculen amb un augment de tensió muscular que pot alterar el to i la intensitat vocal. Poden generar una veu més estrident, aguda i incontrolada.
- Por: La por provoca una reacció fisiològica immediata al cos, activant el sistema nerviós autònom i produint un augment de la freqüència cardíaca, tensió muscular i respiració superficial. La conseqüència és una veu més aguda, entretallada i inclús de bloqueig, dificultant no només la producció vocal, sinó també l’articulació clara de les paraules.
- Alegria i felicitat: poden tenir un efecte positiu en la veu, amb un timbre vocal més brillant i càlid. La vibració i la ressonància vocal augmenten quan estem més relaxats, fent que la comunicació sigui més clara i fluida.
Les emocions també poden afectar la salut vocal a llarg termini. L’estrès, l’ansietat constant o la tensió emocional sostingudes poden ocasionar alteracions com fatiga vocal o disfonia.
També et pot interessar
7 estratègies senzilles per incrementar l’activitat diària
Evitar la depressió, l'ansietat o la demència amb activitat física

Logopeda de la Clínica Universitària de Manresa