Passes més hores a casa que abans? Això pot ser a causa de l’augment d’hores de teletreball, les restriccions per la COVID-19 o altres circumstàncies vitals, com el cas dels pares novells o persones d’edat avançada. La majoria de població no ha ajustat el calçat a aquest canvi de factors que, sens dubte i segons la pràctica clínica, ha afectat la salut dels peus.

Segons el Diccionari.cat i com a norma general, el calçat domèstic, com les sabatilles, acostuma a ser un tipus de calçat “lleuger, fet de roba, feltre, pell fina, plàstic, etc., amb una sola molt prima, generalment sense taló i sense cordons ni cap altra subjecció”. Segons l’època de l’any, les sabatilles poden ser obertes o tancades de taló. No obstant això, la part que subjecta el taló (el contrafort) sol ser poc consistent en estructura.

 

Com i quan l’hem d’utilitzar?

Es recomana utilitzar aquest tipus de calçat poques hores seguides. Estem pensant en exemples com després d’un dia de feina durant el qual hem estat utilitzant calçat de carrer o laboral i hi hem caminat moltes hores, potser les vuit d’una jornada de treball. En el cas de la gent gran que per motius de salut passa moltes hores a casa, recomanem limitar l’ús d’aquest tipus de calçat. Voldrem evitar caigudes i punts de sobrecàrrega que poden provocar hiperqueratosis (durícies) i dolor. Com dèiem, l’ús excessiu del calçat domèstic pot comportar alteracions podològiques com ara alteracions de la pell per excés de suor o fricció, dolors articulars i musculars com fascitis plantar o talàlgies, i fins i tot, molèsties als genolls i a l’esquena.  

 

 

 

 

Més enllà de la comoditat

Cal tenir present que el calçat que portem no serveix només per protegir els peus, fer maco o prevenir caigudes, sinó que també és un factor important quant a correcció d’alteracions biomecàniques del peu. És per això que, en el cas que ens pautin un tractament ortopodològic amb suports plantars, serà necessari portar-lo les hores que estem a casa. Per tant, caldrà ajustar el tipus de calçat per tal que el tractament sigui eficaç.

T’has plantejat mai quantes hores calces les sabatilles per estar per casa? Quina activitat fas amb elles? Això t’ajudarà a saber si n’estàs fent un mal ús o no. Si t’adones que no n’estàs fent un bon ús, els podòlegs recomanem que el calçat permeti subjecció, ja sigui amb cordons o amb algun altre tipus de tancament, que tingui una sola consistent, que aporti confort, i que tingui una alçada mínima de taló de 2 centímetres. Si tens qualsevol dubte, com sempre, et recomanem adreçar-te al teu podòleg de confiança.

També et pot interessar

Com ha de ser el calçat per a infants?

Pautes essencials per als peus dels pacients amb diabetis